CASE STUDY | MECHANICAL & ELECTRICAL

UBS, Imperium Building

Duration

28 Weeks

Value

£1,350,000

Location

Reading, Berkshire

THE BRIEF

This project called for the design, build and installation of a new HVAC hybrid system and lighting systems in order to optimise both systems incrementally, to improve energy rating parameters in line with the company's environmental targets. The install was required for the ground and second floors of the multi-tenanted Imperium Building.

OUR APPROACH

Within the Mitsubishi Partner Programme, we jointly designed and selected plant to create a hybrid VRF system, configured and tuned for our clients specific needs and specifications. During the install we developed bespoke stainless-steel ductwork and ductwork terminals.

We installed intelligent control lighting with Bluetooth to enable disaggregation of units and improve overall energy consumption. We also utilised dormant system controls to integrate a bespoke energy monitoring system to improve the efficiency of the system.

KEY CHALLENGES

The delivery of this project was time critical and required that we developed a fast track programme to ensure deadlines were met. The design and build was complex and involved the installation of brand new Hybrid VRF technology, and was one of the first installs of this type of equipment in the country. In addition, we were required to implement crane lift logistics to get the equipment into elevated positions within the building for installation. A key diversity design was required to manage incoming power supply issues. As the building was occupied throughout the duration of the project, we incorporated temporary to permanent solutions to maintain the environmental conditions in the building as well as maintaining the existing system's operation alongside the new installation - balancing the legacy and newly installed systems. From an aesthetic viewpoint, we needed to maintain the architectural stainless steel finish to ductwork.

OUR SOLUTION

Throughout the installation of the project, the building remained operational for staff and clients alike, so careful installation and balancing of existing systems alongside the newly installed systems was crucial. Once completed, the project achieved improved energy efficiencies whilst maintaining a uniform internal environment, leading to improved end user comfort.

"Aenean sed justo ut sem commodo sagittis id eget massa. Aliquam felis turpis, dapibus et turpis eu, euismod blandit eros. Suspendisse non ipsum tellus. Etiam at augue varius, scelerisque tortor nec, interdum lectus."

DISCOVER HOW RCL CAN MAXIMISE YOUR BUILT ASSETS

Outstanding property and infrastructure support services delivered with a commitment to service, innovation, people and action

Scroll to top